FINANCIJSKA PISMENOST ZA MLADE

U suradnji s udrugom #MojKompić pokrenuli smo projekt-FINANCIJSKA PISMENOST ZA MLADE, a prvu edukaciju održali smo u #OŠRudeš, kojoj se ovim putem zahvaljujemo na odličnom dočeku!

Na ovu temu odlučili smo se jer je financijska pismenost u HR na veoma niskoj razini, a u razvoju svake, pa tako i financijske pismenosti, obrazovanje je jedan od najbitnijih faktora. Najnižu razinu financijske pismenosti pokazuju mlađi od 19 godina, što je i logično, jer se radi o djeci, osnovnoškolcima i srednjoškolcima koji su još dovoljno mladi da im riječi poput kredita, kamata i valuta ne budu ni na kraj pameti. Uz to, riječ je i o dobnoj skupini koja pažljivo bira sadržaj koji će upijati.

Cilj nam je na jednostavan način upoznati učenike s temeljima financijske pismenosti, gdje je primarni naglasak na protoku novca, odnosno njegovom evidentiranju. Iako učenici nemaju ‘prihode’ kao takve, protok novca svakako imaju (džeparac, pokloni i ostalo kao prihod, dok potrošnja istog predstavlja rashod), te su i više nego spremni za početak stvaranja neophodne dobre navike – evidencije svojeg financijskog ponašanja.

Uz radno-edukativnu radionicu primjerenu mladima, učenike smo upoznali s konkretnim alatom za evidentiranje vlastitih protoka novca, te će osim pruženog teoretskog znanja moći odmah djelovati u praksi. Osnovni koncept prihoda, rashoda i prijenosa, odnosno transakcija koje utječu na promjenu financijskog stanja učenici su vrlo brzo shvatili i riješili kviz provjere stečenog znanja bez greške.