„Forum teatar u Knapu – Kazalište u srednjim školama“.

/ pokreće se projekt s ciljem uključenja učenika srednjih škola u dramski proces stvaranja

Nakon niza uspješnih suradnji, Centar kulture na Peščenici i Udruga Kultura Nova pokreću projekt s ciljem uključenja učenika srednjih škola u dramski proces stvaranja. Na taj ih način senzibilizirati za dramsku umjetnost i pomoći im u osvještavanju njihovog umjetničkog potencijala, a samim tim potaknuti razvoj nove kritičke publike. Radionice će se održavati jednom tjedno po dva školska sata, a logističku i drugu potporu omogućit će Udruga Kultura Nova, Centar Knap i Grad Zagreb koji je pozvao na suradnju i osmišljavanje projekta.

Ideja projekta je okupiti učenike i učenice triju zagrebačkih srednjih škola koji će tijekom polugodišta kroz improvizacijske i dramske vježbe, pod stručnim vodstvom Zvjezdane Bubnjar i Sanje Matasić, stvarati kazališnu predstavu koja će se pak temeljiti na njihovim osobnim iskustvima. Predstava se gradi na pričama učen, da usavrše svoje govorne vještine, prezentnost, dodatno razviju odgovornost i samopouzdanje. Osim toga, budući da učenici svojim osobnim iskustvom postaju direktni sudionici i element dramskog prizora, stvara se nova društvena kohezija unutar zajednice koja će počivati isključivo na međuvršnjačkoj toleranciji, poštovanju i timskom radu.

Iako će se premijera predstava održat u Kazalištu Knap krajem školske godine, učenici će se postupno upoznavati sa svim elementima stvaranja kazališnog djela. Sudionici će imati priliku pogledati nekoliko kazališnih naslova, nakon kojih će upoznati umjetnički svijet teatra kroz razgovor s nizom članova koji sudjeluju u procesu stvaranja finalnog kazališnog produkta (poput tehničara, glumaca, inspicijenta i dr.). Na taj način učenici ulaze u kontekst nastajanja predstave te im se jasno ocrtava vizija onoga što čini kazalište te onoga što prethodi finalnom produktu.

„Forum teatar u Knapu – Kazalište u srednjim školama“ projekt je koji motivira učenike i učenice da postanu aktivni građani i građanke te savjesni sudionici kulture, a potičući istovremeno njihove socijalne i komunikacijske vještine. Osim što projekt osposobljava učenike za nove načine komunikacije, također utječe i na sliku učenika strukovnih škola u javnosti. Naime, ovom svojevrsnom neformalnom teatrološkom edukacijom destabilizira se marginalna pozicija učenika čiji se školski kurikul sadržajno razlikuje od gimnazijskog te im se kultura približava kao društveno korisni segment na koji imaju pravo. Ovaj je projekt varijacija programa koji Udruga Kultura Nova provodi od 2017. godine u suradnji s Elektrostrojarskom obrtničkom školom ESOŠ u Zagrebu.

U školskoj godini 2020/2021. krenuli smo i s Grafičkom školom u Zagrebu.