STIH NA DLANU: KRIK – JABLANOVI

U ovo doba post potresa i COVID pandemije i naročito zbog dugog trajanja oba stanja, u mnogih naših sugrađana pojavio se osjećaj tjeskobe i zabrinutosti za sebe i svoje bližnje. Trajanje tog stanja mnoge je dovelo i u stanje depresije, tako da ovu temu smatramo izuzetno relevantnom i važnom, naročito osobama koje su ju i proživjele, a željele bi doznati nešto više o njoj i vidjeti da nisu same.

U projektu Krik-Jablanovi obuhvaćeno je stanje kada osobu obuzme depresivni osjećaj (crna faza), stanje liječenja i samopomoći ( ljubičasta faza) i stanje naznaka boljeg sutra i ponovne mogućnosti normalnog funkcioniranja (narančasta faza).

Izložba je i zamišljena u takva tri dijela sa pjesmama, a njih na atmosferičan način prate fotografije. Zainteresirani temom koji zbog mjera protiv pandemije nisu u mogućnosti doći i doživjeti izložbu uživo moći će na Facebook stranicama Udruge Kultura Nova pronaći izloške u posebno za ovu priliku sastavljenoj virtualnoj postavci izložbe, uz osvrt relevantnih stručnjaka. (psihijatara,psihologa)

Posjetitelju izložbe se nudi 25 pjesama u formi slike dlana na kojem je otisnuta pjesma. Pjesme prate i tematske fotografije, njih dvadestak, koje atmosferom prate temu, a to je u ovom slučaju  depresivno stanje.

SVRHA, DOBROBITI  I UČINCI

Približiti stanje depresije i pružiti informacije o depresiji općoj populaciji koja još uvijek stigmatizira depresiju, unatoč tome što je prisutna u našoj sadašnjosti. Samo informiranjem, edukacijom i skretanjem pozornosti na problem može započeti proces iscjeljenja, rada na sebi, uz pomoć stručnjaka ili na neki drugi način.

Najbitnije je naglasiti da smo ciljana skupina svi mi, pogotovo osobe koje su zadesile obje nedavne katastrofe.

Gubitak voljene osobe, doma, posla, nedostatak socijalnog života i konstantan strah, veliki su okidači za početak težih psihičkih stanja, a kasnije i poremećaja. Pokazati nekom da kroz takve situacije ne prolazi sam, da se to dešava i drugima, a naročito da se u takvim trenucima ima na koga osloniti, esencijalno je za građenje određene vrste sigurnosti i mogućnosti funkcioniranja, čak i u ovakvim za sve nas nenormalnim i otegotnim okolnostima.

Kroz projekt se očekuje doseći brojku od 2000 posjeta, što virtualnih a što fizičkih. Povećanje informiranosti na ovako osmišljenoj, dobrovoljnoj osnovi, ne može se precizno izmjeriti, no koristit ćemo barem indikatore poput broja posjetilaca u prostoru i broja hitova/klikova na virtualnoj izložbi. Dodatni učinak je što će sadržaj projekta ostati dostupan virtualno i nakon zatvaranja fizičkog dijela, te će se promovirati kroz daljnji rad udruge. Projekt je malen obimom, ali referiranjem na njega u budućim projektima doprinijet će razvoju programa Udruge u sferi mentalnih problema odraslih.