Život nam je komedija, a cijeli svijet pozorište!

/ projekt financiran kroz Europski socijalni fond koji ima cilj osnažiti mlade

Udruga žena Romkinja Hrvatske Bolja Budućnost, zajedno s udrugama Kultura Nova i iDEMO, pokrenula je projekt TeatarR. Radi se o projektu koji je financiran kroz Europski socijalni fond te ima za cilj osnažiti mlade, njihovih kompetencija u umjetničkom izražavanju, a kao krajnji rezultat vide kvalitetnu predstavu mladih glumaca i njihovih životnih priča.

Mladi, skromni i talentirani

Sudjelujemo u drugoj kazališnoj probi, hrpu mladih, ali i onih koji se tako osjećaju, došaptavaju, čuje se glasan smijeh pa odjednom tišina.

– „Ajmo raditi!“ kroz smijeh dovikava jedna od voditeljica dramske radionice. Nakon teoretskog kratkog uvoda, polaznici su podijeljeni u dvije grupe te su dobili zadatak. Zadatak je bio osmisliti i odglumiti situaciju u tramvaju: u tramvaj na stanici ulazi starija gospođa s torbama, tramvaj je pun i nitko joj ne želi ustupiti sjedalo. Na polaznicima je bilo osmisliti ostale likove i tramvaju i kroz improvizaciju prikazati neku situaciju. Svaka je grupa osmislila svoju priču, a priče su se razlikovale po likovima i ključnom zapletu. Potom su jedni drugima komentirali scenarij, glumu, likove. Polaznici su bili vrlo kritični jedni prema drugima. Sljedeći im je zadatak bio da odglume scenu prema scenariju koji su vidjeli od druge grupe. Prilično su uspješno interpretirali scenarij druge grupe, s tim što su spontano uveli u scenarij novitete vezane uz kritizirani dio.

Različiti, a opet isti!

Nakon ova dva zadatka bila je 15-minutna stanka za osvježenje, a polaznici nisu prestajali pričati o glumačkom iskustvu u prethodnim zadacima, kao da se poznaju cijeli život.

– Pa mi smo tu svi naši. Jesmo različiti, ali opet svi imamo tu nešto zajedničko, svi smo Romi, manje-više (smijeh).

Želimo stvoriti predstavu i utjecati na svijest građana da nismo svi isti, ima nas dobrih i loših, kao u svakom narodu, tako je i kod nas!

Simpatična djevojka od 19 godina je stalno nasmiješena i prva je počela govoriti o radionicama, jednostavno je započela te kroz smijeh i šalu prošla sve diskriminatorne situacije koje je prošla u životu. Svako malo je netko dobacivao svoja iskustva, ali opet su se tome smijali.

Tako je i došlo do pitanja kako se odlučila sudjelovati u ovom projektu.

– Volim sudjelovati u ovakvim aktivnostima. Sudjelovala sam na niz radionica i seminara koje su bili o različitim temama, prijateljica me pitala hoću li sudjelovati u ovim radionicama i odmah sam pristala. Manje-više se znamo, ali ovako se bolje upoznajemo i stvaramo nova prijateljstva, naravno i iskustva.

Brzo je završila pauza i krenuo je sljedeći zadatak, trebalo je objediniti dva scenarija, a i grupe su bile objedinjene. Rezultat je bio poprilično kaotičan: glumci su govorili u isti glas, na „sceni“ je bilo naguravanje, a gledatelju nije bilo jasno što se događa. Nakon toga zadatka jedan od polaznika je preuzeo ulogu redatelja i pokušao organizirati uloge i postaviti scenu. Sljedeća izvedba je već nalikovala na scenski nastup i svi su se složili da je stvoren materijal od kojega može nastati predstava. Polaznici su bili zadovoljni svojim nastupima i vidno uzbuđeni zbog iskustva koje su doživjeli.

Talentirani i skromni

Tih 3 sata je brzo prošlo, pa i meni kao promatraču sa strane. Bilo je tako zanimljivo da jednostavno vrijeme proleti. Voditeljica projekta se zahvalila svima što su došli i dogovorili su novi termin za probu. Morao sam postaviti pitanje kako su se odlučili na teatar, a ne na neki drugi način jačati kapacitete mladih.

– Zar ima boljeg načina stjecanja novih znanja i vještina nego kroz predstave? Nije ovo samo predstava, uz vježbe za predstavu imamo i radionice jačanja vlastitog kapaciteta i međusobnog upoznavanja. U jako kratkom roku uspjeli dovesti mlade da otvoreno govore o svojim problemima i aktivno sudjeluju u svim aktivnosti. Ovo je jedna od rijetkih grupa s tako brzim napretkom, ali i talentom za glumu. Ni sami ne žele priznati da su dobri, stvarno su skromni. Nismo ni mi znali što očekivati i hoće li uspjeti projekt, ali svakom vježbom i radionicom smo sigurniji u krajnji rezultat, a to ćemo ubrzo pokazati kroz natjecanje za amaterske skupine u kulturnom centru Pešćenica.

Vjerujem da je ovo prava prilika za grupu mladih koja se želi iskazati, a veoma velik broj njih je u tako kratkom vremenu očarala pozitivnošću i željom za promjenama. Ako ništa, osvojili su mene svojim nastupom i pozitivnom energijom. Vjerujem u pomake u društvu, a uz ovako kvalitetnu skupinu možemo vjerovati u pozitivne rezultate njihovog rada. ​

Preuzeto s portala www.romalen.com